Teteringen, klasse 3 / 85 km • 21.05.2016

Teteringen, klasse 3 / 85 km • 21.05.2016

Ruiter fitness

Nadat Valkan en ik heerlijk in de Eifel hebben getraind met de subtop-groep onder begeleiding van Donna Oudshoorn, vroeg Donna mij ( tevens eigenaresse van Valkan ) of ik met hem een wedstrijd wou rijden. Meteen zei ik : Ja, natuurlijk ! In de periode dat Valkan bij mij op stal had gestaan en de dagen die we in de Eifel hebben door gebracht hebben we elkaar aardig leren kennen. Het leek me fantastisch om deze mooie samenwerking te bekronen met een wedstrijd. Thuis hebben we gekeken wat het beste in Valkan zijn wedstrijdschema zou passen. De eerste keus viel op Leersum, maar helaas kon ik toen niet. De wedstrijd erna zou Teteringen, Breda zijn. Het zou gaan om de korte klasse 3 van 85 kilometer. In mijn enthousiasme zei ik meteen, ja leuk ! Maar na 1,5 jaar geen lange trainingen en wedstrijden meer te hebben gereden moest ik wel even wat aan mijn conditie gaan doen. De hardloopschoenen kwamen onder het stof vandaan,dsc_0568 maar gingen na een paar weken weer terug de kast in. Is toch niks voor mij dat hardlopen. Er moest iets anders verzonnen worden.Toen kwam Alucen op mijn pad. Alucen is het paard van een stalgenootje van mij, die wel wat hulp in het weekend kon gebruiken. Yes, dat wil ik heel graag doen. Vanaf April ben ik iedere zaterdag en zondag met Alucen aan de gang gegaan. Zo kon ik alvast het zitvlees weer een beetje ‘in shape’ brengen voor de lange rit die me te wachten zou staat. Daarnaast probeerde ik veel te wandelen, beetje touwtje springen en met gewichtjes wat oefeningen te doen. Nu maar hopen dat het genoeg is en anders maar even op de tanden bijten.

 

 

 

Valkan

Op 7 Mei zijn we weer afgereisd naar Donna om Valkan op te halen. Hij zou twee weken bij mij op stal komen te staan zodat we samen nog wat konden rijden. Helaas liep het allemaal even wat anders. Wat ons eerste ritje had moeten worden hoorde ik tijdens het aan singelen iets knappen. Oeps, dacht ik bij mezelf en heb meteen alles na gelopen. Het stiksel van 1 van de singelstooten was kapot. Jammer, maar helaas. Het zadel kon er weer af en de longeersingel erop.

1462787427725

Zadel naar de schoenmaker gebracht en al snel konden we weer rijden.

rijden-anneloes-alucen

Klasse 3

Met 6 ruiters gingen we om 08:00 van start. Ruud en Tara waren mee om Valkan en mij te groomen en Siem als extra support. Het plan was om deze wedstrijd op ons eigen tempo netjes uit te rijden. Het is immers voor mij al even geleden dat ik een wedstrijd heb gereden en in deze combinatie was het de eertse keer. Het eerste rondje hebben we heerlijk in draf afgelegd samen met Chris Berkers en haar Noble Touch. Valkan was wat klierig, zat niet helemaal op te letten en vond eigenlijk dat we te langzaam gingen. Met een gemiddelde snelheid van ruim 14 km per uur en een aanbiedtijd van 3 min had hij misschien ook wel gelijk.

vetgate

Chris kon 1 minuut later aanbieden en zo konden we mooi ook weer samen de tweede ronde in. Dit was heel erg fijn want we moesten een viaduct onderdoor naast een spoorlijn en later in het rondje ook nog langs een fabriek met grote silo’s waar veel rook uit kwam. De paarden hadden op deze punten veel steun aan elkaar en voor de zekerheid zijn we bij de fabriek even afgestapt om de paarden er langs te begeleiden. Ook meteen een welkome afwisseling voor mijn billen, want hoe wel Valkan naar mate de kilometers verstreken steeds beter ging lopen, kreeg ik het toch wel steeds zwaarder. Hoe kon ik zo dom zijn om na zo lang niet meer fanatiek te hebben gereden, ja te zeggen tegen een 85 kilometer wedstrijd ? Schoot er regelmatig door mijn hoofd. Tandjes op elkaar en doorzetten. Toen we vlaggen van het terrein en de vetgate zagen was ik dan ook heel erg blij. In de vetgate konden we weer na 3 minuten aanbieden.

1463837184257

Wat was ik blij met Tara. Niets hoefde ik te vragen, ze verzorgde Valkan fantastisch. Zo kon ik me helemaal op mezelf focussen. Broodje naar binnen proppen ( ja echt letterlijk proppen, want je moet wel eten tijdens zo een lange inspannende dag, maar ik heb echt geen honger op zo een moment ) drankje drinken, plasje plegen, even chillen, Donna op de hoogte brengen over hoe fantastisch Valkan het doet en hoe dood ik op de grond lig. Het derde rondje wou ik nog iets meer galop mee nemen. Even met Chris overlegd wat zij in het derde rondje wil doen. Ze wou rustig aan doen, dus besloten we om wel samen de derde lus in te gaan, maar waar ik wou galopperen zouden onze wegen scheiden. Een paar minuutjes langer nam ik rust in de vetgate. Noble Touch werd later goed bevonden door de dierenartsen dan Valkan, maar omdat we zoveel steun hebben gehad van Chris en Noble Touch op de spannende plekjes in het parcour en Chris aangaf dat Noble het alleen verlaten van de vetgate soms als problematisch ervaart en ik nog wel een paar minuten extra rust kon gebruiken, hebben we op ze gewacht en zijn we samen zonder enige problemen de vetgate uit gereden de derde ronde in.

De laatste loodjes

De eerste 10 minuten in het zadel waren een ware hel. Ik moest weer even in het ritme komen. Eenmaal in het ritme ging het weer goed. We zouden het gaan halen, dat wist ik zeker. Valkan voelde nog zo super fit aan dat we op alle mooie paden hebben gegaloppeerd. Valkan werd steeds fitter, vond het steeds leuker en liep als een zonnetje. 1463903833587

Hij galoppeerde in een heerlijk tempo met een blik op oneindig en zijn oortjes naar voren. We reden helemaal alleen, maar wat een heerlijk gevoel gaf dit paard. Ik leefde helemaal op, kreeg er weer super veel zin en op dat moment had de finish nog heel ver weg mogen zijn. Kan het niet anders omschrijven dan WOW. De kilometers vlogen voorbij en al snel begon ik het laatste stuk te herkennen. Je kunt alleen beter niks herkennen of het heel erg goed herkennen weet ik nu, want als je denkt dat de finish na de bocht is en hij is er niet en ook niet na de volgende bocht en nog steeds niet na de volgende bocht dan is dat een slopend moment, maar Valkan ging ongehinderd in een heerlijk handgalopje door. Het zien van groene wapperende vlaggen liet bijna de tranen over mijn wangen stromen. Zo blij dat we het hadden gehaald. Met een lange teugel en veel belonen galoppeerde we de finish over. Er werd ons nog achterna geroepen dat we als 2de waren gefinisht. Ik was zo blij en Valkan voelde nog zo goed aan dat ik me over de nakeuring totaal geen zorgen maakte. Wat een fantastisch paard is dit.

Als je op de link klikt kun je het filmpje zien van onze finish.

https://www.facebook.com/tara.vollebregt/videos/656524044501902

Onverwachte verassing

Bij de nakeuring bleek het vertrouwen in Valkan terecht. Hij werd helemaal goed gekeurd. Nu tijd voor de Valk en mij om even lekker te relaxen. Tara heeft Valkan super verzorgd en hij mocht lekker bijkomen in de paddock die we voor hem hadden gehuurd. Ik kwam er daar in tegen helaas achter bij het uitrekken van mijn strakke rijbroek, om vervolgens in mijn super chille jogging broek te stappen, dat ik een aardige doorrijplek had zitten op mijn linkerbil. Het was dus iets minder comfortabel zitten op het terras van de kantine, maar niets kon de pret nog drukken. We hadden gewoon 85 kilometer goed afgelegd. Onder het genot van een ijsje en een drankje wachten we op onze patat en de prijsuitreiking. Ze hadden zelfs een podium neer gezet. Echt super leuk gedaan. Helemaal toen bij de prijsuitreiking bleek dat ik op de hoogste plek mocht gaan staan. prijsuitreiking

Wel had deze stijfe hark wat moeite met op de 1ste plek klimmen, maar eenmaal boven genoot ik met volle teugen. Valkan en ik waren, met behulp van ons super team, gewoon eerste geworden. Wow , wat gaaf en wat een super beloning voor onze prestatie. Het was een zware maar prachtige rit waarin ik weer heel veel heb geleerd. Helaas betekende dit wel voor een ander combinatie dat zij waren afgekeurd, maar voor mij was het wel een extra bevestiging dat we het goed hadden gedaan. We hebben ons niet gek laten maken of laten verleiden tot hard rijden. We hebben een fantastische wedstrijd gereden op ons eigen tempo. Nou ja, meer op mijn tempo, want Valkan had denk ik nog wel iets harder gewild :-) Wat een prachtig paard.

 

 

Donna super bedankt dat ik dit heb mogen doen. Ik heb in de afgelopen jaren zoveel van je geleerd, hier wil ik je heel erg voor bedanken.

Zoek je ook goede begeleiding voor jou en je paard ? Dan kan ik Donna Oudshoorn echt aanbevelen. Ze is nu actief in de endurance sport ( kaderlid ) maar heeft ook haar strepen verdien in de dressuur ( Z2 ), SGW en springen ( M ).

j0xvee

Klik op de onderstaande link voor Donna haar facebook pagina voor verder informatie

https://www.facebook.com/EnduranceClinics/?fref=ts