Endurance Kootwijkerbroek, klasse 2 / 44 km • 22.03.2015

Endurance Kootwijkerbroek, klasse 2 / 44 km • 22.03.2015

De eerste wedstrijd met een andere ruiter

Zaterdag rustig alles klaar gezet en na een veel te korte nachtrust om 05:00 al op stal. Aankoppelen nog even controleren of we alles mee hebben, paard inladen en op weg naar Kootwijkerbroek. Om 07:00 reden we het veld op waar we mochten parkeren. Met flame even een rondje gelopen op onder tussen vrij bekend terrein en daarna mocht hij lekker in een stal staan. Hanneke was er ook al vrij snel en na een heerlijk kopje thee en wat dingetjes te hebben door besproken zijn we met Flame naar de voorkeuring gegaan. De locomotie blijft toch altijd een spannend moment. Flame vind de hele wereld zo interessant dat hij soms wat rommelig loopt. Gelukkig kent menig dierenarts hem nu en weten ze dit ook van hem. Nog even rustig de tijd om de vet-gate goed in te richten en de laatste dingen met elkaar door te nemen. Toch wel heel erg spannend om iemand anders op je paard te laten starten. Helemaal omdat dit de eerste wedstrijd is voor Hanneke en Flame als combinatie.

SONY DSC

Massastart

Ongeveer 20 min voor de starttijd zijn we naar de start gegaan om daar alvast even lekker warm te wandelen. Hanneke is duidelijk niet een heel erg dressuur geschoolde ruiter maar ze krijgt het voor elkaar om Flame netjes naar beneden te rijden. Na veel stap en een drafje is het tijd voor de start, omdat mijn pony echt een diesel is had ik aangegeven het fijn te vinden als ze hem achterin mee zou laten lopen de eerste ronde. Flame vond dat natuurlijk de eerste km niet zo een heel erg goed idee, maar gaf zich al vrij snel over. Mega zenuwachtig of hij wel snel zou ontspannen en o, o al die dingen die kunnen gebeuren, naar de auto om vervolgens naar groompunt 1 te rijden. Dit ritje van misschien 10 minuten leek voor mij wel een half uur te duren.

SONY DSC

Groompunt 1

Toen we de auto parkeerde bij de groomplek en Ruud mij vroeg of ik wou ontbijten was ik ook zeer verontwaardigd. Moeten we niet klaar gaan staan ? Dat hoefde nog niet, ze was immers net vertrokken en ik had haar gevraagd rustig te beginnen. Ongeveer 13 km p/u voor het eerste rondje is prima voor meneer, dan kan de motor op gang komen en kan hij in het tweede rondje wat meer. Proberend om rustig te ogen at ik mijn broodje met zelf gemaakte eiersalade. Nu moesten we toch wel een plekje gaan zoeken om Flame en Hanneke te groomen. Na een stukje lopen hadden we een mooi plekje gevonden. Paard na paard kwam voorbij, maar nog geen Flame. Tja ik had immers gevraagd rustig aan te doen. Uit eindelijk bleek dus dat al mijn stress of we wel op tijd zouden zijn helemaal nergens voor nodig was, want na ongeveer een kleine 10 minuten kwam Flame over het heuveltje. Super relaxed keek hij mijn kant op alsof hij me wou vertellen dat het allemaal wel lekker ging. Zo zag het er ook zeker uit. Hij was heerlijk ontspannen en nauwelijks bezweet. Hanneke vertelde dat hij super braaf was en zijn hartslag erg laag bleef tijdens het draven. Met een opgelucht en blij gevoel door naar groompunt 5. Ook hier kwam meneer rustig en relaxed aangelopen. Misschien wel iets te relaxed. Na kort overleg reed Hanneke weer verder en porde hem een beetje op. Flame doet namelijk precies wat je van hem vraagt, hij kan heel relaxed zijn rondje lopen en zal zich dan ook absoluut niet moe maken, maar als je hem een beetje aanmoedigt zet hij de vaart erin en word hij lekker enthousiast.

SONY DSC

Vet – gate

Hanneke kwam wandelend met Flame binnen, Ruud haalde het zadel eraf en ik begon met koelen. De vet-check die Hanneke had mee genomen mocht Ruud bedienen vandaag, dus nadat hij het zadel aan de kant had gelegd meteen even de hartslag controleren met de vet-check. Na een paar seconden kwam er een volmondig 55 slagen uit zijn mond en voordat wij iets konden doen was Hanneke al weg met Flame. Goed, zei ze nog en meteen naar de keuring. Hier was de hartslag inmiddels al gedaald naar 50. Meneer was na binnenkomst binnen 3 minuten goed gekeurd en doorliep de rest van de keuring ook prima. Tijd voor rust, eten en drinken. Na 40 minuten relaxen was het weer tijd om te gaan. Als een van de laatste kwamen we de vet – gate in maar we lieten er opvallend veel achter in de vet – gate.

SONY DSC

Ronde 2

Flame vertrok fris en fruitig uit de vet – gate alsof hij net pas van start ging. Het tweede rondje mocht ze van mij wel wat meer tempo maken. Flame was duidelijk niet onder de indruk van het eerste rondje van 22 km die hij toch nog met een nette 13 km p/u had gelopen. Nu ik wist dat we de tijd hadden, hebben we eerst wat spulletjes bij de stal neergezet en alles klaar gemaakt voor de finish. De auto weer in op naar groompunt 1. Vrij vlot kwam Flame weer over het heuveltje. Prachtig om te zien hoe relaxed hij is en hoeveel plezier hij erin heeft. Hanneke gaf aan dat hij in een lekker ritme zat en dus door wilde rijden. Prima, dus wij weer alles bij elkaar gepakt en op naar groompunt 5. Ook hier kwam ze al vrij snel de bocht om. Weer wou ze niet stoppen om te koelen dus gaf ik haar een fles aan. Flame vind dit gelukkig allemaal geen probleem en kan heel makkelijk tijdens het galopperen gekoeld worden. Als een blij ei liep hij heerlijk relaxed, maar met een stevig tempo door.

SONY DSC

Finish

Bij de finish even gewacht, maar al snel kwam Hanneke daar met Flame over de streep. Door een verandering in het reglement hoeven we niet meer na de finish op de hartslag gecontroleerd te worden waardoor we dus meteen door konden naar de spuitplaats om lekker al het zweet eraf te spoelen. Nadat we Flame lekker hadden verzorgt mocht hij even op stal waar hij kon eten en drinken. Vanaf het moment dat je over de finish komt krijg je een half uur de tijd om je paard te verzorgen. Daarna moet je naar de nakeuring waar het paard weer helemaal bekeken word. Om ervoor te zorgen dat Flame niet stijf zou worden mocht hij even op stal relaxen, maar daarna moest hij toch echt weer even wandelen. Aan Flame was nog steeds vrij weinig te merken terwijl het tweede rondje het tempo toch wel een stukje hoger lag. Als een blij ei met een lekker tempo en zijn oren erop liep hij over het terrein heen. Na wat rondjes wandelen en een drafje was het tijd om naar de nakeuring te gaan. Hij werd helemaal goedgekeurd. Super trots op de pony en heel erg blij met de manier hoe Hanneke hem heeft gereden. Na een heerlijk verdiend drankje en een patatje was de uitslag al bekend. Als een van de laatste van start gegaan en toch nog als 8ste geëindigd met een gemiddelde snelheid van 14,019 p/u  van de 17 goedgekeurde combinaties. Wat een top resultaat. Mijn eigen pony groomen was echt een hele leuke ervaring. Toch kan ik stiekem niet wachten totdat ik er weer zelf wedstrijden kan gaan rijden.

11063427_846538242072029_2876039067120793282_n