Apk voor je paard

Apk voor je paard

Endurance apk

Afgelopen zaterdag zijn we met Flame naar Spakenburg-Bunschoten afgereisd om hem daar apk te laten keuren. Voor het eerst was er de mogelijkheid gecreëerd door Green Distance om je paard, harnachement en voeding eens goed onder de loep te nemen met verschillende specialisten. We werden ingedeeld in groepen en per groep liep je om de beurt 1 van de 7 onderdelen af. Bij ieder onderdeel hadden we een kwartier om met de aanwezige specialist het paard, harnachement of voeding te bekijken of er eventueel een verbetering in aangebracht zou kunnen worden.

Dikker of dunner ?

Onderweg naar de apk werd er een weddenschap afgesloten. Het was al twee jaar geleden dat we Flame op een weegschaal hebben gehad en was het dus de gok, hoeveel weegt hij nu ? Iedereen noemde een gewicht en de gene die er het meest vanaf zou zitten moest patatjes trakteren in de kantine. Bij aankomst hebben we Flame even in de trailer gelaten terwijl wij ons gingen aanmelden bij Esther. We kregen een mooi mapje mee met alle onderdelen waarbij was aangegeven bij welk onderdeel wij zouden beginnen. Achter in het mapje zat nog een insteekhoesje voor de informatieve reclamefoldertjes die je bij verschillende standjes kon pakken. Zo stond er iemand van Bio-ron met biologisch paardenvoer en iemand met hoefschoenen van het hoefschoenmaatje. Heel interessant, altijd al een keer hoefschoenen van dichtbij willen bekijken en even voelen. Ons programma zou om kwart over 1 beginnen en na een rondje lopen hadden we nog een half uurtje voordat het zover zou zijn. Flame stond rustig en aangezien het al duidelijk was wie er zou verliezen met het gewicht schatten hebben we eerst maar een patatje gedaan.

Rijden en wegen

Fiona Meilink van Remedio had een simulator mee genomen waar de ruiter op zit en houding werd beoordeeld en geholpen. Gezien het feit dat ik nu 24 weken zwanger ben, geen dressuur meer rij en als ik rij dus als een zoutzak op mijn paard zit leek het mij niet zo verstandig hier zelf aan mee te doen. Marjolijn kreeg van mij de eer om op het nep paard te stappen terwijl ik met ons echte paard naar de weegschaal van pavo liep.

SONY DSC

Na een kwartier op het nep paard had Marjolijn al een beetje spierpijn doordat ze werd geholpen een iets andere houding aan te nemen. Ontzettend leuk dat je door kleine aanpassingen veel beter gaat zitten en daar op de simulator meteen profijt bij hebt. Fiona heeft een aantal oefeningen mee gegeven die ze tijdens het rijden op Flame mee kan nemen om haar houding en zit te verbeteren. Tegelijkertijd was ik met Flame bij de stand van Pavo waar we zouden gaan zien wie het dichtst bij Flame zijn huidige gewicht heeft geschat. De weegschaal was natuurlijk spannend, maar hij deed het super braaf. Op het schermpje stond een getal wat we allemaal niet hadden verwacht. Meneer weegt nu 464 kg en kreeg een bodyscore van 2,5. Dit is voor een endurance paard goed, maar in de regel zien we ze graag iets dikker aan de start van het seizoen. Na een gesprek over zijn rantsoen gaf ze mij de tip om hem eiwitten bij te gaan voeren. Op het moment krijgt hij een schep grasmix door zijn eten heen, maar dit deed ik meer voor de structuur dan voor de eiwitten. Sinds zaterdag is dat een hele emmer geworden om zijn eiwit gehalte wat op te krikken.

SONY DSC

Dierenarts en hoefsmid

Keuringsdierenarts op menig endurance wedstrijd Carola Timmer heeft eerst even naar Flame zijn hartslag geluisterd. Hierna mochten we onder het toeziend oog van Carola en hoefsmid van het NL team Onno Grund heen en weer draven over een zachte ondergrond en vervolgens over een harde ondergrond.

SONY DSC

Zadelcheck

Bert van Dijk een onafhankelijk specialist was aanwezig voor de controle van het zadel. De laatste tijd twijfel ik nogal over de boommaat van mijn zadel en of het zadel wel optimaal ligt. Nog geen twee weken geleden is het zadel door de zadelmaker nagekeken, maar toch besloot ik om een digitale meting te laten doen. Flame kreeg een pad onder het zadel met een kastje eraan wat de druk van het zadel waarnam en via het kastje naar de computer kon verzenden. Vervolgens reed Marjolijn, Flame netjes door de drukke baan linksom en rechtsom in stap en draf. Na de resultaten te hebben bekeken kon Bert mij vertellen dat het zadel goed ligt, maar dat hij verwacht dat het beter kan. Flame heeft een makkelijke rug maar een iet wat lastigere schoft. De gegevens heeft hij mij door gestuurd die ik vervolgens weer heb door gestuurd naar mijn zadelmaker. Hopelijk kunnen we het zadel nog iets comfortabeler maken voor Flame.

SONY DSC

Gebitsverzorging en bitfitting

Even koekeloere in zijn mond. De veterinair van het paarden gebitscentrum keek Flame in de mond waar hij al snel de conclusie uit kon opmaken dat zijn tandjes prima worden onderhouden. Dat is altijd fijn om te horen. Hoofdstel in om even naar het bit te kijken. Het bit zelf is goed maar mag een gaatje hoger hangen. Helaas kan dat bij mijn hoofdstel niet, maar kunnen we wel nog gaatjes prikken en het idee van een nieuw hoofdstel zat toch al in mijn hoofd. Dit is dus een heel mooi excuus.

SONY DSC

Spieren en rug

Als laatste mochten we langs Mariska Versteeg om zijn mobiliteit te testen. Ieder jaar laat ik Flame zo ie zo om de paar maanden controleren door een osteopaat met daar tussen door nog af en toe een fysiotherapeute. Met minimaal 25 andere mannen in een groep staan is leuk maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Zo bleek nu dat zijn rechter achterbeen ten opzichte van zijn linker achterbeen toch veel minder mobiel is. Dit is een bekend probleem bij Flame waar we ook al een tijdje mee bezig zijn. Voor de zekerheid toch maar even een afspraak gemaakt met de fysio die gelukkig maandag al kan komen.

SONY DSC

Al met al was het een ontzettend leerzame dag en zijn we weer goed op weg geholpen door alle specialisten. Hierbij wil ik graag nog even Esther van Green distance extra bedanken voor de organisatie en hoop ik zeker dat dit een jaarlijks terug komend evenement word.